دکتر حسین مهدوی هیات علمی پردیس علوم دانشگاه تهران موفق به طراحی و ساخت نوعی تصفیه کننده نانویی شده است که هر آبی را قابل آشامیدن می‌کند.

 

گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم، طبق اعلام دانشگاه تهران، دستگاه نانو نی، اختراع حسین مهدوی، استاد پلیمر دانشکده شیمی پردیس علوم، فیلتری بسیار سبک و قابل حمل است که از الیاف توخالی میکروفیلتراسیون پلی اترسولفون تهیه شده است.

این فیلتر فقط ۵۷ گرم وزن دارد و می‌توان آن را با خود به مسافرت، کمپ یا کوه برد. به کمک نانو نی می‌توان به طور مستقیم از آب دریاچه یا آبی که در محفظه آب خود دارید، استفاده کنید. اما یکی از کاربردهای اصلی این وسیله، نوشیدن از آب‌های گل‌آلوده است.

آب در نانو نی ابتدا از غشای الیاف توخالی عبور کرده که ذرات ۰٫۱ میکرون را فیلتر کرده و از طریق این غشا به بالا کشیده می‌شود. این فناوری از آن جهت قابل توجه است که در استفاده از آن از هیچگونه ماده شیمیایی، باتری یا قسمت متحرکی استفاده نشده است. طبق آزمایش‌های گرفته شده از این فیلتر آب، نانو نی ۹۹٫۹ درصد از باکتری‌ها و انگل‌های موجود در آب را تصفیه می‌کند.

نانو نی باکتری‌های آبی شامل اشرشیاکلی، سالمونلا و میکروارگانیسم پروتوزوآ، نظیر ژیاردیا و کریپتوسپوریدیوم (یک نوع انگل تک‌یاخته که موجب بیماری‌های معده و روده می‌شود) را حذف می‌کند بنابراین خطر احتمال ابتلاء به بیماری‌هایی نظیر اسهال، دیسنتری و ژیاردیاسیس را به طور مؤثری کاهش می‌دهد.

نانو نی برای پیاده‌روی، مسافرت، اردو، جنگل و کوهستان و شرایط اضطراری ایده‌آل است. طراحی مناسب این سیستم فیلتراسیون به استفاده کنندگان این امکان را می‌دهد که آب‌های آلوده را به آب آشامیدنی تبدیل کنند.

هنگام نوشیدن آب با این وسیله تنها می‌توان با فوت کردن درون آن، ذرات گیر کرده را به بیرون پرتاب کرد. از آنجایی‌که این وسیله یک فیلتر نی‌شکل است، آشامیدن آب از طریق آن تقریباً به صورت آنی انجام می‌گیرد.

این وسیله مانند تصفیه کننده‌های شیمیایی، به پمپ کردن آب یا زمان برای حل شدن و آغاز به کار نیاز ندارد. آشامیدن از طریق آن کار نسبتاً آسانی است و در مواقعی برای رد شدن آب از فیلترها، تنها چند ثانیه وقت نیاز است.

مشخصات این نانو نِی به شرح ذیل است:

  • بسیار سبک
  •  قابل حمل: (ارتفاع۵٫۲۲ سانتی‌متر و قطر ۵٫۲ سانتی متر(
  • به انرژی الکتریکی، باتری یا اجزای قابل تعویض نیاز ندارد
  • عاری از بیس فنول آ و مواد شیمیایی خطرناک
  • تولید آب بدون مزه: در نانو نی از رزین شیمیایی ید و مشتقات آن استفاده نمی‌شود
  • باکتری‌های آبی نظیر اشرشیاکلی و سالمونلا را حذف می‌کند
  • میکروارگانیسم پروتوزوا نظیر ژیاردیا و کریپتوسپوریدیوم را حذف می‌کند
  • قابلیت تمیز شدن آسان
  • نسبت سطح ویژه بالای غشا الیاف توخالی در مقایسه با غشاهای تخت

 

 

این موفقیت را خدمت شیمیدان برجسته کشورمان، جناب آقای دکتر حسین مهدوی استاد دانشگاه افتخار آفرین تهران تبریک و دست مریزاد عرض می نماییم.

 

خبرگزاری تسنیم: https://www.tasnimnews.com/fa/news/

دانشگاه تهران: http://ut.ac.ir/fa/news/